sobota, 21 stycznia 2012

Gruszka, migdał i kruche z czekoladą - gruszniaki:)


Kruche - słodkie, cieplutkie, pachnące ciasto można jeść na tysiące sposobów. Tym razem postanowiłyśmy zrobić "gruszniaki".


Gruszniak składa się z dwóch rodzajów ciasta i... gruszek. W dużym skrócie:) Jest jeszcze czekolada
i migdały. Jednak przede wszystkim, ciepłe gruszniaki powinny spełniać dwie podstawowe funkcje: muszą przypominać, że zima kiedyś się skończy, i że istnieje coś takiego jak temperatura dodatnia.
Nasze wywołują też chwilową amnezję dotyczącą sesji;) 

Jak wykonać sobie własne gruszniaki?
Ciasto kruche: 
3 szklanki mąki pszennej
kostka masła/margaryny
6 żółtek
8 łyżek cukru (ale to kwestia smaku)
cukier migdałowy

Ciasto z migdałami:
kostka margaryny
szklanka cukru pudru (lub mniej)
200g migdałów zmielonych (u nas więcej)
4 jajka
pół szklanki mąki
3- 4 gruszki (obrane i starte na tarce)

Do środka: gruszki (ok. pół kilograma), troszkę cukru, sok z cytryny

Ze składników na kruche zagniatamy szybko ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
Margarynę topimy razem z cukrem pudrem. Gdy wystygnie wsypujemy migdały, dodajemy jajka, starte gruszki i mąkę. Dobrze mieszamy;) →

Gruchy myjemy, obieramy, wycinamy środki i kroimy w kostkę.
Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i gotujemy (mają być gorące).

Wyciągamy kruche z lodówki i wylepiamy nim foremki. Do środka wkładamy trochę ugotowanych gruszek, i wypełniamy do końca masą z migdałami.   (←)
   

Gruszniaki pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach.

Gotowe możemy polać stopioną czekoladą lub użyć polewy np. takiej jak przy muffinkach



Zachęcamy do przygarnięcia takich oto cieplutkich gruszniaków w jeden 
z zimowych wieczorów:)


.

14 komentarzy:

  1. jaaa ale cudne ;] i ja nie wiedziałam że macie taką sweetaśną różową trzepaczko-ubijaczkę czy cokolwiek to jest ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu trzech ogromnych wielbicieli czekolady, więc z pewnością zniknęły by błyskawicznie. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa nazwa a do tego wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda to bardzo smakowicie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszniaki - świetna gra słów! Panny Kuchażerki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszniaki - świetna nazwa, pyszne ciacha! Podziwiam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie serniczki "na raz". Pychota. ;)

    OdpowiedzUsuń